Fem servir cookies per oferir un servei millor. Si continua navegant, considerem que n'accepta l'ús.

Imatge incripcio web 2019 2020 FER

FORMACI FER NOGUERAEl Grup d’Acció Local Noguera Segrià Nord ha organitzat diverses jornades adreçades a la comunitat educativa per ampliar el nombre d’escoles on implementar el projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER) durant el nou curs escolar. Aquestes jornades es faran durant les dos primeres setmanes de setembre, i ja s’han concretat la de la Noguera el dia 5 de setembre al Consell Comarcal de la Noguera, la de la Terra Alta el 6 de setembre, i la del Baix Ebre el 9 de setembre.
El programa de la jornada inclou la presentació del projecte FER i dels materials, l’explicació del calendari d’implementació amb la col·laboració de l’Escola Salvador Espriu i el Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera, la taula rodona d’experiències i el torn obert de preguntes.

A més d’organitzar aquestes jornades, el GAL ha contactat amb 21 Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya per presentar-los el projecte i explorar possibilitats de consolidar-lo en altres comarques.
Futurs Emprenedors Rurals es consolida any rere any amb l’augment de participació d’estudiants i escoles. El curs 2018-2019 un total de 242 alumes d’11 escoles de la Noguera i el Segrià Nord van participar-hi i a Catalunya un total de 39 escoles i 863 alumnes. 

logotipLa Red Rural Nacional, plataforma que aglutina diferents agents de desenvolupament de territoris rurals, va realitzar una recopilació de bones pràctiques en el marc de tot el Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020, 10 de les 34 bones pràctiques recollides són coordinades i implementades per agents catalans, 3 de les quals són liderades des del GAL Noguera Segrià Nord: FER.CAT, Noguerament Bo i Arrenca.

FER.CAT: Ensenyant a emprendre a les escoles del món rural, és un projecte de cooperació multilingüe (català, castellà, aranès, estonià i anglès) que fomenta les vocacions emprenedores entre l’alumnat de cicle superior d’educació primària posant en valor les oportunitats del seu territori.

FER com a projecte de bones pràctiques de la Red Rural Nacional

fira fer El dia 12 de juny el claustre del Consell Comarcal de la Noguera va ser l’aparador dels projectes finals dels alumnes de 5è de primària de les escoles que han participat al projecte FER- Futurs Emprenedors Rurals, impulsat pel Consorci GAL Noguera Segrià Nord. Les escoles de la Noguera i el Segrià Nord que han participat a la Fira FER són: l'Escola Sol Ixent de Corbins, l'Escola Els Planells d'Artesa de Segre, Vedruna de Balaguer, l'Escola de Ponts i l'Escola Salvador Espriu de Vallfogona de Balaguer.

Els més de 150 alumnes d’aquestes escoles van presentar a la Fira FER un total de 33 projectes elaborats durant el curs escolar, que van ser valorats per un jurat professional, que va fer 4 mencions especials entre tots els treballs presentats a la idea més comunicativa, la més creativa, la més territorial i la més innovadora.

El projecte FER.CAT es va posar en marxa l’any 2016 per fomentar les vocacions emprenedores entre l'alumnat de cicle superior d'Educació Primària de les escoles ubicades en territoris rurals. Entre els objectius del projecte destaca despertar el talent emprenedor entre els joves, facilitar la cerca d'oportunitats i aprofitament de recursos oferts pel món rural, difondre la cultura emprenedora als centres educatius i incorporar valors relacionats amb l'emprenedoria, fomentar el treball en equip, el debat i les relacions, i introduir de formà bàsica la cultura financera a les escoles. El projecte Fer proporciona a les escoles material didàctic per a l’alumnat i la guia per al mestre això com un acompanyament durant tot el curs escolar per implementar el projecte a l’aula a través d’un grup de treball coordinat pel Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu de la Noguera.

El Consorci GAL Noguera Segrià Nord va rebre la vista de 14 mestres d’Estònia que cooperen amb el projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER).

Durant l’estada, van poder visitar 4 escoles d’arreu de Catalunya: l’Escola de Ponts, l’Escola Els Planells d’Artesa de Segre, l’Escola La Gessera de Caseres i l’Escola de Xerta. En el decurs de la visita, les escoles van explicar les activitats amb les quals desenvolupen el projecte FER i la metodologia que utilitzen per desvetllar en els infants l’empenta emprenedora.

FER és un projecte de cooperació multilingüe (català, aranès, espanyol, estonià i anglès) que té l'objectiu de fomentar l'esperit emprenedor entre l'alumnat de 5è curs d'Educació Primària de les escoles ubicades en territoris rurals i enfortir les relacions entre infants, emprenedors/es i territori.El projecte FER està coordinat pel Consorci GAL Noguera - Segrià Nord i hi participen tots els territoris rurals catalans i un GAL d'Estònia. Està inclòs en el projecte Territori de Talent i en els projectes de cooperació entre Grups d'Acció Local de Catalunya, finançat per fons FEADER i pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

IMAG1410El 4 de setembre el Consorci GAL Noguera Segrià Nord va presentar a representants de les escoles d’aquests territoris el projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER) a la seu Consell Comarcal de la Noguera.
FER és un projecte de cooperació multilingüe (català, aranès, espanyol, estonià i anglès) que té l'objectiu de fomentar l'esperit emprenedor entre l'alumnat de 5è curs d'Educació Primària de les escoles ubicades en territoris rurals i enfortir les relacions entre infants, emprenedors/es i territori.El curs passat el projecte es va implementar a 28 escoles rurals de tot Catalunya, amb un total de 385 alumnes participants.

Graficos CATAquest curs 2018-2019 un total de 242 alumes d’11 escoles de la Noguera i el Segrià Nord participen en el projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER.cat), que aplega un total de 39 escoles i 863 alumnes de tot Catalunya. El projecte FER.Cat per fomentar l’emprenedoria entre l’alumnat de 5è i 6è de primària, està coordinat pel Consorci GAL Noguera Segrià Nord i finançat per fons FEADER i pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
L'èxit del projecte es fa palès en l'augment d'alumnes i escoles participants respecte a l'any anterior, atès que el curs 2017-2018 es van comptabilitzar 28 escoles i 385 alumnes a tot Catalunya, i 5 escoles i 118 alumnes a la Noguera i el Segrià Nord. Com mostren les dades, gairebé s'han duplicat el nombre d'alumnes participants i encara s'espera que s'inscrigui al projecte alguna escola més.
Les escoles de la Noguera i el Segrià Nord que hi participen aquest curs són: l'Escola Sol Ixent de Corbins, l'Escola Mestral de Vilanova de la Barca, l'Escola Andreu Farran d'Àger, l'Escola Els Planells d'Artesa de Segre, l'Escola Àngel Guimerà de Balaguer, Vedruna de Balaguer, l'Escola Espígol de Gerb, l'Escola Leandre Cristòfol d'Os de Balaguer, Escola de les Avellanes, l'Escola de Ponts i l'Escola Salvador Espriu de Vallfogona de Balaguer.
Per tal de difondre el projecte Futurs Emprenedors Rurals s'han contactat amb 21 Centres de Recursos Pedagògics del territori català amb l'objectiu d'explicar el projecte i repartir els materials als mestres que aquest any implanten el projecte d'emprenedoria. Com a novetat, aquest any els alumnes disposaran a més dels blocs 1 i 2, un tercer bloc "Històries d’empreses de la Catalunya rural" on s'expliquen les experiències d’alguns negocis importants de la zona rural catalana.
A més a més, les reunions del grup de treball de seguiment del projecte han començat el dia 9 d'octubre per acompanyar i fer el seguiment al llarg del curs. Totes les escoles que encara estiguin interessades a implementar el projecte poden informar-se a www.futursemprenedors.cat

Fer GarriguesFER Pallars SobirFER Pallars Juss

FER de Priorat 2