Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Fira del projecte escolar Futurs Emprenedors Rurals (FER) aplega 7 escoles a Balaguer

150 alumnes de cicles superior de primària presenten a fira un total de 27 projectes

Foto de grup dels participants a la Fira FER
Foto de grup dels participants a la Fira FER

DIMECRES 12 JUNY 2024

Durant el curs escolar 2023-2024 més de 580 alumnes de 21 escoles de la Catalunya rural han participat en el projecte Futurs Emprenedors Rurals (FER), treballant en la creació d’iniciatives empresarials en territoris rurals.

Com a activitat final, s’han programat 4 Fires FER, unes trobades presencials en les quals, com en una fira professional, l’alumnat de les comarques de la Noguera, el Pla d’Urgell, el Solsonès, la Segarra, el Baix Ebre, el Montsià i la Vall d’Aran presenten el resultat de les idees emprenedores que han anat treballant al llarg del curs escolar i podran conèixer les de la resta de centres participants a la fira.

El dia 4 de juny es va celebrar la primera Fira del curs 2023 2024 a Solsona. La segona és la que s’ha celebrat el dia 11 de juny a Balaguer, el dia 13 es farà la de  Tortosa i el dia 19 a Llanars (Ripollès).

A la Fira FER de Balaguer, que s’ha fet al pavelló del Molí de Esquerrà, hi han participat les escoles Bonavista de Bellcaire d’Urgell, Salvador Espriu de Vallfogona de Balaguer, Vedruna de Balaguer, l’Escola de Salàs de Pallars, Sant Miquel de Miralcamp, Arrels dels Alamús i Sant Isidre de Gimenells. Entre totes les escoles han presentat a la fira un total de 27 projectes d’emprenedoria ubicats als seus municipis.

Un jurat professional format per experts de diferents àmbits relacionats amb l’empresa i l’educació valora els diferents projectes presentats i atorga a cada projecte una menció remarcant el punt fort de cada grup empresarial, per tal de posar en valor totes les iniciatives presentades.

Els representants institucionals que han participat en el lliurament de les mencions han estat Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera i del Consorci GAL Noguera Segrià Nord,  Lorena González, paera en cap de la Paeria de Balaguer, Carles Palau, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i de l’Associació Leader Ponent, David Massot, president del Consell Comarcal del Segrià,  i Sr. Claudi Vidal, director del ST d’Educació a Lleida. També hi ha col·laborat el Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera.

 El Projecte FER va arribar a les aules al curs 2010-2011, i es va consolidar a nivell de tota la Catalunya rural a partir del curs 2017-2018 i fins a l'actualitat. Durant tot aquest temps, en el projecte hi han estat treballant gairebé 100 escoles, més de 4.000 alumnes i més de 100 mestres.

La finalitat de Futurs Emprenedors Rurals és fomentar vocacions emprenedores entre l’alumnat de cicle superior de primària de les escoles ubicades en territoris rurals. Entre els principals objectius que persegueix el projecte hi ha els de despertar el talent emprenedor dels infants, visualitzar les oportunitats que ofereixen els territoris rurals i l’aprofitament dels seus recursos, difondre els valors de la cultura emprenedora entre la comunitat educativa, i fomentar el treball en equip i altres habilitats emprenedores.

La millor manera d’assolir aquests objectius és treballar en la creació de projectes empresarials per afrontar reptes dels territoris rurals, sense cap límit creatiu, sigui factible o no amb la tecnologia actual. D’aquesta manera els nens i les nenes de primària, a través d’un aprenentatge transversal, treballen la creativitat, la motivació, el pensament crític, el treball en equip, l’autonomia, etc. a la vegada que descobreixen tot el que s’ha de tenir en compte per a emprendre un negoci com ara l’anàlisi del mercat, l’organització dels recursos humans, la comunicació i el màrqueting, així com la viabilitat de la iniciativa.

El projecte FER és coordinat pel Consorci Grup d'Acció Local Noguera-Segrià Nord amb col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera, finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el fons FEADER, en el qual participen diferents territoris rurals catalans.

Per a més informació, podeu consultar la web:  https://www.futursemprenedors.cat/