Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Nous territoris europeus interessats en el projecte FER d’emprenedoria a les escoles de primària

DIVENDRES 22 GENER 2021

El dia 26 de gener el Consorci GAL Noguera Segrià Nord organitza una sessió informativa per a Grups d’Acció Local internacionals interessats en el projecte Futurs Emprenedors Rurals.

La sessió està enfocada a explicar en què consisteix el projecte, la metodologia de treball i la valoració com a projecte educatiu i com a nexe entre escoles i empreses en els territoris rurals. L’objectiu de la sessió se centra a iniciar possibles col·laboracions si els GAL internacionals tenen interès implementar el projecte al seu territori, tal com fa des del 2016 el GAL estonià Piepsi-Alutaguse mitjançant un conveni de col·laboració. FER és un projecte transferible a altres territoris rurals ja que es pot adaptar a qualsevol idioma tenint en compte les realitats del territori rural on s’implementa.

Aquest atípic curs escolar, més de 700 alumnes i 23 escoles de Catalunya estan duent a terme el projecte a l’aula i paral·lelament dues escoles d’Estònia també ho fan el seu idioma. Dins del projecte es fomenta l’intercanvi de recursos i idees, és per això que aquelles escoles que ho sol·liciten tenen una parella d’intercanvi per tal de fomentar la visualització de les diferents realitats rurals de cada territori. Les escoles d’Estònia també participen en aquests intercanvis. Aquests, es duen a terme en anglès, però el projecte preveu totes les realitats lingüístiques dels territoris participants, ja que els recursos es troben en català, castellà, aranès, estonià i anglès.

 Futurs Emprenedors Rurals es va posar en marxa per fomentar les vocacions emprenedores entre l'alumnat de cicle superior d'educació primària de les escoles ubicades en territoris rurals. Entre els objectius que persegueix el projecte es destaca: despertar el talent emprenedor dels més petits, visualitzar les oportunitats dels territoris rurals i l’aprofitament dels seus recursos, difondre els valors de la cultura emprenedora entre la comunitat educativa i fomentar el treball en equip i altres habilitats emprenedores així com introduir la cultura financera de forma bàsica a les escoles.

 El projecte comença amb una introducció, “L’ aventura de Fer”. “Fer” és l’abella protagonista i durant el desenvolupament del projecte es juga amb els paral·lelismes entre els ruscos i les zones rurals per explicar la importància de la població rural per a la societat, com la de les abelles per a la biodiversitat.

 Actualment, els materials didàctics s’estructuren en 3 blocs. “Quina bona idea” és el primer bloc i relata diferents històries d'invents, inventors i inventores, i els i les alumnes acaben entrevistant un emprenedor o emprenedora de la seva zona. El segon bloc, “Els reptes de Fer”, correspon a la creació i gestió d’un projecte empresarial. I per últim, “Històries d’empreses de la Catalunya rural” està format per 21 històries sobre diferents empreses reals ubicades en territoris rurals. A més a més dels blocs, el projecte compta amb material complementari com recursos en línia.

 El projecte per fomentar l’emprenedoria entre l’alumnat de 5è i 6è de primària està coordinat pel Consorci GAL Noguera Segrià Nord i finançat pel fons FEADER i pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.