Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El significat de les connexions

 Hi ha territoris de valor que estan connectats, ja sigui per una història, una època o un fet concret. En el joc de l’oca, si caus en una d’aquestes caselles et desplaçaràs a l’altra amb la qual té connexió, com si fos un passadís secret. Vols saber quines caselles de TdV tenen connexió?

Llegeix a continuació:

 

  • Col·legiata de Sant Pere d’Àger (casella 24) i Col·legiata de Sant Pere de Ponts (casella 6)

Totes dues estan situades en un turó, punt estratègic dels mateixos pobles d’Àger i de Ponts, i compten alhora amb una torre característicament pròpia. Les col·legiates, encara que el nom ens recordi l’escola, són un tipus d’esglésies complexes, que consten de claustre, menjador i habitacions, on els clergues vivien en comunitat i on es desenvolupaven diferents oficis. Les col·legiates són del període de l’alta edat mitjana (mitjans del segle XI).

 

  • L’Església de Sant Josep de Bellmunt d’Urgell (casella 2) i els Secans de la Noguera (casella 13)

Des de l’Església de Sant Josep de Bellmunt pots contemplar la vista del poble i de la llunyania com si estiguessis en un mirador. El campanar de l’església ofereix unes vistes meravelloses del paisatge que s’estén cap a la serra del Montsec i cap a la serra Llarga-Secans de la Noguera, que és un Espai Natural de Ponent: s’hi poden veure espècies de plantes i animals protegides, sens dubte un tresor natural i de gran valor!

 

  • El Monestir de les Avellanes (casella 32) i Santa Maria de Gualter (casella 9)

Dos monestirs situats enmig d’entorns naturals, llocs ideals per descansar i gaudir de la tranquil·litat i el silenci. Són dos monuments que tenen un passat comú ple de futur. En tots dos monestirs vivia una comunitat de monjos i alhora hi hostatjaven els pelegrins que passaven pel camí. Actualment, al Monestir de les Avellanes hi viuen els germans maristes, i alhora s’hi dona servei d’hostatgeria, restauració, festivitats, religió, cultura i d’educació en el lleure. L’antic monestir de Santa Maria de Gualter s’ha transformat en un edifici amb multiplicitat de funcions, ja que s’hi ubiquen l’ajuntament, l’oficina de turisme, habitatges i el centre cultural del poble. Tots dos monuments, destinats a la construcció d’un futur compartit i millor.

 

  • El Castell de Castelló de Farfanya (casella 4) i les Muralles de Balaguer (casella19)

D’orígens àrabs i passant després a formar part del territori del Comtat d’Urgell, tots dos esdevenen uns antics monuments de resistència i fortalesa que guarden una relació ben estreta. Durant el segle XIV els comtes d’Urgell es van establir en aquestes dues fortaleses de la Noguera. En aquesta època hi va tenir lloc un gran període d’esplendor econòmica, política i artística. Mentre s’eixamplaven les Muralles de Balaguer, amb la construcció dels portals, torres defensives i el Castell Formós, que configuren la seva estructura arquitectònica actual, Pere II d’Urgell i Margarida de Montferrat gaudien de la seva riquesa al Castell de Castelló de Farfanya.

 

  • El Dolmen de Sòls de Riu (casella 36) i Seró Espai Transmissor (casella 5)

Aquests dos atractius turístics mantenen una relació temporal: els dos ens traslladen a l’època de la prehistòria. Al centre Seró Espai Transmissor es troben, entre altres, les restes arqueològiques d’una tomba megalítica que fou construïda amb uns fragments d’estàtues que representaven figures humanes. Aquestes representen espectaculars obres d’art de la prehistòria. El dolmen és un monument funerari format per lloses i que, en aquest cas, fou alçat pels habitants de la zona. Es tracta d’una espectacular i destacada construcció de la prehistòria.